Wat is spam?

Het is dagelijkse kost geworden om spam-emails te krijgen. Er worden dagelijks miljoenen ongewenste e-mails verstuurd. Het is echter niet altijd duidelijk waarom je bepaalde spam krijgt, en hoe ze aan je email-adres komen. Maar wat is spam nu eigenlijk en waarom krijg je deze ongewenste emails?

Wat is spam?

Spam is een internetterm die oorspronkelijk “ongevraagde bulkberichten” betekende en dat is eigenlijk een bericht is dat veel mensen tegen hun wil ontvangen. De ontvangers hebben er niet om gevraagd, maar iemand heeft het hen toch al opgestuurd.

Er zijn twee grote types van spam, namelijk commerciële en kwaadaardige spam. 

Commerciële spam wordt gecreëerd om producten te verkopen. Deze bedrijven maken applicaties die geprogrammeerd zijn om e-mails of telefoonnummers te verzamelen en daarna dan spam te verspreiden naar deze e-mails of telefoonnummers.
Deze e-mails en telefoons kunnen een bepaalde groep zijn die het doelwit is (bv. huishoudelijke producten naar pas getrouwde mensen) of gewoon willekeurig worden verspreid.
Je zou denken dat het dom is omdat iedereen spam negeert, maar commerciële spam is een wel degelijk een haalbare marketingtechniek: de meeste mensen negeren spam, maar er is een klein percentage van mensen die toch reageert op spam waardoor het de moeite (en vooral kosten) waard is. 

Kwaadaardige spam is spam die de ontvanger schade berokkent uit winstbejag. In dit artikel wijden we niet verder uit over Phishing, maar daar kan je hier meer over lezen.

Hoe krijgen spammers email-adressen?

Het succes van spam gaat hand in hand met het aantal ontvangers hiervan. Het draait totaal niet om efficiëntie bij spam, maar over de aantallen. Voor deze aantallen te bereiken, gebruikt men lijsten met e-mailadressen. Criminelen geraken aan deze lijsten op enkele manieren:

  • Ze halen email-adressen op uit gehackte databases
  • Ze speuren het internet af (via scripts of bots) en kopiëren bijna iedere tekst die het karakter “@” bevat.
  • Criminelen kopen legitieme email lijsten over van bedrijven (wat illegaal is).
Hoe kan je spam voorkomen?

Er is geen enkele techniek die je 100% kan garanderen dat je geen spam ontvangt op je email. Je kan echter wel het aantal serieus beperken door deze gemakkelijke tips te volgen:

  • Vertrouw je een website niet? Gebruik een email-adres voor eenmalig gebruik.
  • Gebruik aliassen voor verdachte websites en zet hier een inbox-regel voor op.
  • Post je email-adres niet op een openbaar forum.
  • Reageer niet op bevestigingen van “uitschrijf verzoeken” van nieuwsbrieven die u niet kent. Dit type spam wordt gebruikt om actieve email-adressen op te zoeken.

Word nu lid van de Phished familie

1 +
Simulaties verzonden
1 +
Gebruikers
1 %
Verbeterde veiligheid

Test phished 14 dagen gratis uit

Bescherming voor mensen