Hoe omgaan met Phishing?

Een overweldigend aantal cybercriminelen lanceert phishing campagnes omdat ze gemakkelijk uit te voeren zijn en er zijn tal van trucs die ze kunnen gebruiken om te slagen. Zelfs de best beveiligde bedrijven worden slachtoffer van deze phishing aanvallen.
We lijsten hieronder kort even op wat u moet doen indien u denkt het slachtoffer te zijn van phishing.

Koppel uw apparaten los van het internet

Als u op een verdachte link hebt geklikt, die binnen enkele minuten ransomware op uw computer kan installeren, ga dan onmiddellijk offline. Voor bekabelde verbindingen moet u de internetkabel van uw computer loskoppelen en voor draadloze verbindingen moet u de verbinding met het Wi-Fi-netwerk verbreken.

Dit voorkomt dat uw andere apparaten op het netwerk geïnfecteerd raken en blokkeert verdere pogingen om op afstand toegang te krijgen tot uw computer en gevoelige informatie te lekken. Als u offline gaat, voorkomt u ook dat de geïnfecteerde computer phishing-links naar uw e-mailcontacten verstuurt.

Scan uw systemen op malware

Alvorens uw wachtwoorden te wijzigen, voert u best een complete anti-malwarescan uit van het geinfecteerde systeem om zich te ontdoen van zelf-replicerende malware die zich kan verspreiden naar uw netwerk en de apparaten die erop zijn aangesloten.
De nieuwste anti-malware programma’s kunnen een verscheidenheid aan adware, spyware, virussen en andere soorten malware detecteren en verwijderen.

 

Wijzig uw online accountgegevens

Het is belangrijk om snel de wachtwoorden van al uw online-accounts (onder andere e-mail, sociale media en online bankieren accounts) te veranderen. Doe dit vanop een veilige computer die niet verbonden is met uw bedrijfsnetwerk.

Vergeet zeker niet om, indien mogelijk, multi-factor authenicatie in te schakelen omdat elke poging om uw wachtwoorden te wijzigen een melding zal geven via e-mail of applicatie. Het is ook van cruciaal belang om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor elke account om het moeilijk te maken voor cybercriminelen om uw identiteit te stelen.

Als u eenmaal terug in controle bent van uw beveiligde omgeving, kunt u uw back-ups terugzetten en onlangs geback-upte bestanden uploaden naar uw systeem.

Phished

Phished is een Belgisch IT-bedrijf dat zich richt op het voorkomen en behandelen van phishing aanvallen. We zorgen er op unieke wijze voor dat onze gebruikers voortdurend beschermd zijn tegen deze cyberdreiging.

Word nu lid van de Phished familie

1 +
Simulaties verzonden
1 +
Gebruikers
1 %
Verbeterde veiligheid

Test phished 14 dagen gratis uit

Bescherming voor mensen