Tien tips om phishing te herkennen

Hoe vaak heeft u al verdachte emails ontvangen die een alarmerende boodschap overbrengen, zoals dat uw bank account in gevaar is of dat u een betaling dringend moet uitvoeren? Deze mails zien er dan wel vaak legitiem uit, maar de realiteit is anders. Het zijn meestal ordinaire phishing mails waarmee de hacker uw informatie wilt ontginnen.

Het kan vaak moeilijk zijn om te weten of een mail echt is of niet maar als je een tiental tips onder de knie hebt, dan verbeter je je kansen om deze succesvol te herkennen.

1. Bedrijven zullen nooit zomaar persoonlijke informatie opvragen

De eerste tip die u best kan onthouden is dat bedrijven, zoals uw bank of verzekeringskantoor, nooit identificeerbare informatie of account gegevens zouden opvragen via email. Indien u ooit toch zo een mail ontvangt, kan u deze best direct verwijderen en contact opnemen met het legitieme bedrijf in kwestie.

2. Klik niet op bijlagen

Open nooit de bijlage in verdachte emails, deze bestanden zijn vaak virussen die uw bestanden willen stelen of kapot maken. Zelfs indien het veilige bestanden lijken, zoals word, excel of pdfs, klikt u er best niet op.

3. Controleer de URL

Als een email u vraagt om op een link te klikken, bekijk deze grondig. Zorg dat de link die u kan lezen, overeenkomt met de link waarnaar hij u probeert te versturen. U kan deze links vergelijken door even over de linktekst te zweven met uw muis.

U kan dit even proberen op onderstaand voorbeeld. De tekst zegt misschien dat hij u naar google wenst te brengen, maar eigenlijk brengt deze u naar een gevaarlijke pagina!

https://google.com

4. Verwacht u de email?

Sommige emails zien er dan wel gewoon uit, en ze lijken niets speciaal te vragen maar toch kan dit gevaarlijk zijn! Denk even na of u de email wel degelijk verwacht, en neem contact op met de legitieme afzender om dit na te gaan. Je kan dit best doen door op google even naar de persoon of het bedrijf te zoeken en dan daar het correcte email adres te zoeken.

5. Klopt de informatie die in de email staat?

Kijk in de email zeker na of de informatie die erin staat wel degelijk klopt. Woont u volgens de email in het buitenland, of heeft u plots een andere voornaam? Bij deze gevallen kan je vrij zeker zijn dat het phishing is en dat je deze mail best kan verwijderen.

6. Staat de email vol schrijffouten?

U heeft een mail ontvangen van een zo gezegde betrouwbare instantie maar hij staat vol schrijffouten?
Vaak gebruiken hackers vertaaltools om hun mails in verschillende talen te kunnen versturen, maar deze programma’s maken vaak foutjes. Als uw email vol fouten staat, kan u toch best zeer waakzaam zijn. Een echt betrouwbare instantie zou toch tenminste hun mail nakijken alvorens te versturen.

7. Controleer de headers!

De headers in een email zijn wat je vanboven kan lezen, zoals het afzendadres, het onderwerp, de ontvanger. Kijk even na of dat het afzendadres wel overeenkomt met de inhoud van de email. Als de email je een factuur wilt laten betalen van proximus, maar de afzender is “[email protected]” dan kan u vrij zeker zijn dat het phishing is.

8. Zit het bericht in je ongewenste email folder?

Wees extra voorzichtig. De algoritmen die de mails daarin hebben geplaatst, zijn zeer geavanceerd en het is daar dus waarschijnlijk ingeplaatst met een geldige reden. Wees op uw hoede!

9. Blijf rustig

Zolang u op niets klikt in de email zoals bijlagen of links, kan er niets gebeuren. Verwijder de email rustig en blijf alert!

10. Lijkt een mail te goed om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk zo.