Misverstanden over Phishing

Phishing is momenteel echt een hot-topic in de media en terecht! Door al deze media aandacht, ontstaan er echter vaak misverstanden over. We willen met deze post enkele van deze gevaarlijke misverstanden uit de wereld helpen.
Phishing mails staan vol fouten

Online gebruikers worden altijd verteld dat een phishing mail grammaticaal fouten zal bevatten. Het zou lijken alsof deze mails vol staan met spelfouten of verkeerde leestekens.

Dit is echter zeker niet altijd het geval, en in feite is het nu eerder het omgekeerde. Een phishing mail zal vaak geen fouten bevatten en zal er compleet normaal uitzien.
Met andere woorden, ga er niet zomaar vanuit dat als een email geen spelfouten bevat dat deze automatisch veilig is.

Phishing is altijd generiek

Een valse mail, sms of telefoonbericht was vroeger gemakkelijk te herkennen. Een ver familielid komt plots opdagen met een som geld, en heeft wat gegevens nodig van u om dit te kunnen storten.

Echter doen vandaag de dag cybercriminelen hun huiswerk wel. Ze doen onderzoek naar uw bedrijf en raken vertrouwd met uw processen en uw medewerkers. Het is vrij makkelijk voor hun om te achterhalen wie waar werkt, en welke functie ze bekleden.
Om te voorkomen dat u wordt misleid door iemand die zich voordoet als uw collega, moet u alles goed doorlezen en stel uzelf de vraag “Is het nuttig dat deze collega mij dit vraagt?”.

U moet altijd op iets klikken

Phishing aanvallen gaan niet altijd over corrupte links en kwaadaardige downloads. Soms vragen ze gewoon om informatie zoals financiële gegevens, persoonlijke gegevens of inloggegevens. Ze vragen u zelfs om iets te doen – een document verzenden, klantgegevens aanpassen of bedrijfsgegevens wijzigen.

Nogmaals, u moet op dit punt afremmen en analyseren wat u gevraagd wordt te doen. Ga niet overhaast te werk, alleen omdat u dat kunt. Controleer het verzoek en de afzender voordat u iets doet met het verzoek.

Contacteer ons

+32 (0)53/31.97.55

3000 Leuven, Belgium

Bescherm uw organisatie

Probeer het platform 14 dagen lang vrijblijvend uit!