Crisiscommunicatie na Phishing aanval

Phishing is een brandend actueel onderwerp, en is dat al even. Iedereen denkt dat een grote aanval hen niet zal overkomen, maar wat als het je dan als bedrijf wél overkomt? Dan heb je al zeker één ding nodig om je reputatie als bedrijf te redden: een doordacht crisis communicatie plan maar hoe pak je dat nu concreet aan?

Een goede crisiscommunicatie begint bij het samenstellen van een goed en divers kernteam die je kan oproepen bij de eventuele crisis. Door het team op voorhand te bepalen, verlies je geen kostbare tijd en voorkom je dat er teveel mensen betrokken worden.
Vanaf dat er sprake is van een crisis, moet het kernteam bij elkaar geroepen worden. Zij stellen dan op hun beurt de crisiscommunicatie op in twee delen: interne en externe communicatie.

Interne communicatie

Interne communicatie naar je medewerkers toe komt altijd op de eerste plaats. Dit wil zeggen dat je zo snel mogelijk moet communiceren naar je medewerkers toe. Hierbij volg je best volgende principes:

  • Wees eerlijk en transparant naar je medewerkers toe
  • Geef gedetailleerde informatie over de aanval
  • Geef mee wat u van uw medewerkers verwacht
  • Houd het simpel
Externe communicatie

Sinds de invoering van de GDPR, is het verplicht om een datalek (waarbij vermoedelijk persoonsgegevens gelekt zijn) binnen de 72u te melden. Je moet dit melden aan zowel de vermoedelijke betrokkenen en de gegevensbeschermingsautoriteit.
Bij deze externe communicatie volg je best volgende principes:

  • Wees de media voor
  • Geef een concrete status en oplossing
  • Neem uw verantwoordelijkheid op in uw verklaring
  • Gebruik sociale media om de communicatie de verdelen
  • Gebruik het negatieve nieuws als hefboom naar een positieve toekomst
Voorkomen is beter als genezen

Waarom zou je wachten tot je het slachtoffer bent van een grote phishing aanval terwijl je het kan voorkomen? Onze geautomatiseerde slimme phishing simulaties helpen uw medewerkers phishing herkennen en leren hun om gepast te reageren op aanvallen.
Start uw gratis proefperiode vandaag nog!

Word nu lid van de Phished familie

1 +
Simulaties verzonden
1 +
Gebruikers
1 %
Verbeterde veiligheid

Test phished 14 dagen gratis uit

Bescherming voor mensen